Бібліотеки Одещини вже незабаром отримують 37504 примірників книг від Українського інституту книги за програмою поповнення фондів публічних бібліотек України.

А у нас вони вже на полицях!

Приходьте! Запитуйте! Читайте!

 

Гессе Г. Романи / Герман Гессе; пер. з нім. I. С. Андрієнко-Фрідріх, О. Логвиненка; післямова I. П. Метели; худож.-оформлювач Н. В. Владимирова. – Харків : Фоліо, 2019. – 541 с.

До видання увійшли два романи Германа Гессе (1877- 1962) – «Нарцис і Ґольдмунд» та «Сіддхартха» В основі першого – протистояння двох героїв: Нарциса, вченого-богослова, який присвятив себе служінню Богу та наукам, та його учня Гольдмунда, що є втіленням наївності та безпосередності. і Нарцис, і сластолюбний красунчик Ґольдмунд намагаються розгадати таїну буття і віднайти сенс життя. Тільки засоби у них різні… Дія алегоричного роману-притчі «Сіддхартха» розгортається в стародавній Індії в ті часи, коли Будда Гаутама ще тільки починав проповідувати своє вчення. Головний герой роману, син брахмана Сіддхартха, полишає свого батька, щоб стати бродячим аскетом, потім він йде від бродячих аскетів, щоб почути вчення Будди, але і Будду він залишає, щоб спокуса слідувати його вченню не стала перешкодою на його власному шляху до просвітління…

 

 

 

Ґордер Ю. Різдвяна містерія / перекл. з норвезької Наталія Іліщук. – Львів: Літопис, 2019. – 252 с.

Відомий норвезький письменник Юстейн Ґордер у своїй книжці майстерно передає неповторну атмосферу очікування великого дива Різдва Христового. Розповідь у формі передріздвяного календаря дає змогу читачам разом із хлопчиком Йоакимом прожити і пережити знову біблійну історію за допомогою магічної мандрівки крізь час і простір у Вифлеем, коли там сталася радісна новина – народилося Дитятко Ісус.

 

 

 

 

 

Єшкілєв В. Л. Фаренго: Кн. 1. Тінь попередника / Володимир Єшкілєв; передмова С. Грабара; худож.-оформлювач М. Мендор. – Харків : Фоліо, 2019. – 428 с.

Трилогія «Фаренго» Володимира Єшкілєва – перша українська фантастична епопея в жанрі space opera. Її дія розгортається в майбутньому, коли людство, залишивши планету-колиску, досягає чергової кризової межі. Розслідування несанкціонованого проникнення в системи корабля-розвідника несподівано для всіх виявляє загрозу набагато вищого порядку. Слідча група зустрічає спротив не лише невідомого ворога, але й політиків, які грають у власні ігри. Чим далі просувається розслідування, тим ширші обрії заколоту відкриваються для детективів і вчених.

 

 

 

 

Єшкілєв В. Л. Фаренго: Кн. 2. Гніздо / Володимир Єшкілєв; худож.-оформлювач М. С. Мендор. – Харків : Фоліо, 2019. – 410 с.

В другій книзі епопеї «Фаренго» «Гніздо» гібридна гра могутніх сил переходить у відкриту війну. І перемога в ній криється не у простуватій солдатській стійкості і не в технічній перевазі. Для перемоги потрібно знайти гніздо, а доки воно не знайдене, наповзатиме темрява. І буде піднятий пил на мертвих планетах, і всі очевидності та розрахунки будуть піддані сумнівам, і в химерних місцях знайдуться не лише сліди невгасимої ненависті… А поки йдуть пошуки і руйнуються репутації, серед космічного металолому згасає кохання двох подружок і народжується політична інтрига.

 

 

 

 

Кучерук О. С. Петро Могила: дослідження та спостереження. – Київ : Парлам. вид-во, 2019. – 168 с.

Висвітлено окремі питання могилознавства, зокрема проблеми використання П. Могилою герба, заходи зі створення ним на підставі тогочасної європейської практики Лаврської школи, історію поховання князя Володимира Святого в Десятинній церкві та «віднайдення» його молей митрополитом П. Могилою, здійснено аналіз заповіту П. Могили тощо. Вміщено низку маловідомих ілюстрацій.

 

 

 

 

 

Лем С. Розповіді про пілота Піркса : цикл / С. Лем ; пер. з пол. – Тернопіль : Навчальна книга Богдан, 2018. – 480 с.

Заголовний герой цього циклу науково-фантастичних оповідань С. Лема хоч і є космічним пілотом, але, здається міг би бути одним із нас. У Піркса немає жодного героїзму він, як і ми, часто переживає через дрібниці, сумнівається панікує. Однак у критичні моменти завдяки інтелекту чи звичайному везінню йому вдається знаходити виходи із проблем. Ще й більш од того – пілот у кожній оповіді наче доводить, що людина завжди має шанс у протистоянні з безмежним і холодним космосом.

 

 

 

 

 

Уляна Скицька #НАШІ на карті світу. Історії про людей, якими захоплюється світ / Уляна Скицька. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2019. – 320 с.

«#НАШІ на карті світу» – це 80 історій про непересічних людей: українців за походженням чи місцем народження. Книжка журналістки Уляни Скицької про # НАШИХ, людей, яких визнав увесь світ, які змінили хід історії, чиї досягнення дивують і вражають. Серед героїв книжки є добре знані Іван Пулюй, Соломія Крушельницька, Енді Воргол, Софія Яблонська, Казимир Малевич, Ігор Сікорський, Марія Примаченко. А є й ті, хто стане для читачів справжнім відкриттям: оскароносний мультиплікатор студії «Дісней» Володимир Титла; талановитий генетик, який розвинув теорію Дарвіна, Теодозій Добжанський; вчений-математик, чиї розробки лягли в основу першого у світі комп’ютера, Михайло Кравчук; донька львівського банкіра, яка винайшла принцип роботи Wi-Fi, Геді Ламар; легендарний воротар NHL Террі Савчук; харків’янин, який розшифрував писемність майя, Юрій Кнорозов. Ці люди надихають, і часом їхні біографії настільки дивовижні, що виникає думка: «Так буває лише в кіно».

 

 

Сорока Ю. В. 100 важливих подій історії України / Юрій Сорока; худож. оформлювач О. А. Гугалова-Мєшкова. – Харків: Фоліо, 2019. – 205 с.

Історія України схожа на малу, яка містить безліч білих плям. І це не простий збіг обставин, а результат цілеспрямованої державної політики. Протягом століть над тими плямами дбайливо працювали сотні різних людей, найнятих владою метрополій. Ці творці міфів і фейків зробили все для того, щоб наша історія, як і сама Україна, постала перед нащадками у світлі, вигідному для тих, хто намагався асимілювати спадок Київської Русі. Проте час завжди розставляє все по своїх місцях. Тож у цьому виданні ми спробували зібрати події, які сформували ту Україну, котру ми знаємо зараз, і які сприятимуть її розвиткові й надалі.

 

 

 

Фіцджеральд Ф. С. Загадкова історія Бенджаміна Баттона : Оповідання / Френсіс Скотт Фіцджеральд ; пер. з англ. В. Бута.- Київ, 2018. – 448 с.

Френсісу Скотту Фіцджеральду належить, мабуть, одна з провідних сольних партій в оркестровій партитурі «джазового століття». Немає, либонь, письменника, що яскравіше і безпристрасніше відобразив би шалене життя Америки ^U-x років, автора, що сам був плоттю від плоті отієї легендарної доби, адже його ім’я постійно було на вустах сучасників і не зникало з повідомлень світських хронік. Його І скандальна манера поведінки викликала жах в одних і захват в інших. Проте ексцентричність і зовнішня позолота зійшли на безвість, і в теперішності лишилися безсмертні І книжки.

 

 

 

 

***

А також

***

Акерман Д. Дружина доглядача зоопарку / Діана Акерман; пер. з англ. К. Дем’янчук, О. Бершадська. – Київ : Форс Україна, 2019. – 336 с.

У книзі «Дружина доглядача зоопарку» авторка яскраво, реалістично, відверто й украй співчутливо до своїх героїв втілила справжню історію війни і величі людського духу. Діана Акерман розповідає про героїчне подружжя Жабінських, власників Варшавського зоопарку, які під час Другої світової війни переховували у зруйнованих вольєрах людей, які втікали чи то від облав, чи то із єврейського гетто, і таким чином врятували близько трьохсот життів. Це приголомшлива і зворушлива історія про людей і тварин, про глибину зв’язків між людиною і природою.

 

 

 

 

Гаврилко П. П. Збірник рецептур національної кухні країн Європи. 2-ге вид. / П. П. Гаврилко. – Київ : «Центр учбової літератури», 2018. – 620 с.

Подорож без віз і валіз до Європи. Читач може легко здійснити її на власній кухні, приготувавши страву за одним із близько 2000 рецептів, уміщених у цій книзі. Саме таку віртуальну подорож пропонує нам автор цього незвичайного видання, прекрасний знавець не тільки національних українських страв, а й кухонь всіх країн Європи – Петро Петрович Гаврилко.

 

 

 

 

Гобен, Бертран За лаштунками імперії Мюльє. Справжня історія сімейного клану, що створив мережу гіпермаркетів «Ашан» / пер. з фр. О. Чувірова.- Харків : Видиваництво «Ранок» : Фабула, 2018. – 304 с.

Мюльє – надзвичано заможна родина Франції, яку найчастіше ототожнюють із мережею гіпермаркетів «Ашан». Книжка Бертрана Гобена з’явилася в результаті ґрунтовного і глибокого журналістського розслідування. Читачі довідаються, як сформувалася ця унікальна підприємницька структура, хто насправді грав у ній ролі лідерів, і що ховається за завісою таємничості, яка оточує реальне життя, діяльність й інтимну історію клану Мюльє, повну драматизму і гострих конфліктів.

 

 

 

 

Завітаев В. Л. Судноводіння на внутрішніх і прибережних морських шляхах : Навчальний посібник. – Киів: Видавництво Ліра-Київ, 2019. – 280 с.

Розглянуті питання керування і маневрування сучасними суднами та складами суден при різних умовах плавання. Показано вплив рушіїв і різних стернових пристроїв на маневреність суден і складів суден, розкрита сутність керованності, швидкості і інерційних характеристик суден. Освітлені теоретичні основи судноводіння на річках, водосховищах і в прибережних морських водах, прийоми керування суднами при прохожденні скрутних судноплавних ділянок з використанням Правил судноплавства на внутрішніх водних шляхах України, плавання в особливих умовах і аварійних ситуаціях.

 

 

 

Закон України «Про Конституційний суд України». Науково-практичний 1134 коментар. / За чаг. ред. І Іеткова С. В. – Київ : «Центр учбової літератури», 2019. – 96 с.

Коментар до Закону України «Про Конституційний суд України» розрахований на суддів, присяжних, членів Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та Громадської ради доброчесності, працівників Державної судової адміністрації України та Національної школи суддів України, прокурорів, слідчих, детективів, адвокатів, а також на студентів навчальних учбових закладів, які готують фахівців в галузі права.

 

 

 

 

Кир Ю. Пелеш Літургіка. Біографічні матеріяли / Кир Ю. Пелеш ; упоряд. А. Черемський. – Харків : Видавець Олександр Савчук, 2019. – 672 с.

«Літургіка» є основною частиною фундаментального підручника Кир Ю. Пелеша «Пастирське Богословіє», за яким навчалося кілька поколінь українських студентів-теолоґів пе-ред Другою світовою війною.

 

 

 

 

 

Кузніченко С. Д. Основи алгоритмізації та програмування: навчальний посібник / Кузніченко С.Д., Коваленко Л.Б.; Одеський державний екологічний університет. – Одеса: ТЕС, 2019. – 340 с.

У навчальному посібнику викладено питання щодо моделювання і кодування методів і класів мовою програмування Java. Відмінною особливістю посібника є навчання програмування за принципом «від алгоритму до коду». Посібник орієнтований на читача, який не має попередніх знань і навичок в галузі програмування, і розрахований на студентів, які навчаються за спеціальністю «Комп’ютерні науки». Посібник може використовуватись у вищих і середніх закладах освіти при викладанні дисциплін, присвячених введенню у програмування алгоритмізацію, а також основам об’єктно-орієнтованого програмування.

 

 

 

Історична біографіка в Україні: проблеми, завдання і перспективи розвитку’досліджень, видавничої та інформаційної роботи : колективна монографія / НАН України, Нац. б-ка України імені В І Вернадського; редкол. : В. І. Попик (голов, ред.) та ін. – Київ . НБУВ, 2019. – 364 с.

Колективна монографія Інституту біографічних досліджень Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського містить аналіз сучасного стану, проблемно-тематичного діапазону, здобутків і нерозв’язаних проблем розвитку історико-біографічних досліджень, видавничої та інформаційної діяльності у сфері вітчизняної бюгра-фіки а також завдань і перспектив їх подальшого вдосконалення. Сформульовані в монографії методичні рекомендації адресовані міністерствам і відомствам, науковим установам та закладам освіти, бібліотекам, музеям, видавництвам, редакціям журналів, ЗМІ, інформаційним центрам, громадським осередкам, які працюють у сфері історико-біографічних досліджень, інтеграції й поширення культурологічної інформації та історико-біографічних знань.

 

 

Лісовська Ю.П. Інформаційна безпека України: навч. посіб. / Лісовська Ю.П. – Київ: Видавничий дім «Кондор», 2018. – 172 с.

У навчальному посібнику на міждисциплінарному рівні розкрито сутність, структуру та механізм захисту інформаційної безпеки України. Визначено концептуальні засади інформаційної безпеки особи, держави та суспільства, а також особливості інформаційного протиборства. При цьому акцентовано увагу на систему превентивних заходів адміністративно-правового забезпечення інформаційної безпеки України.

 

 

 

 

 

Науково-практичний коментар Митного кодексу України, / За заг. ред. Додіна Є. В. – Київ: Видавничий дім «Професіонал», 2019. – 720 с.

Науково-практичний коментар Митного кодексу України подано з урахуванням останніх змін та доповнень станом на вересень 2019 року.

 

 

 

 

 

PRECEDENT UA – 2017/ – Київ: КВІЦ, 2018. – 412 с.

У цій збірці представлені результати дослідження «Precedent UA – 2017», проведеного Українською Гельсінською спілкою з прав людини щодо застосування українськими судцями 517 рішень Європейського суду з прав людини проти України за статтею 6 (право на справедливий суд в кримінальному провадженні) Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод на основі даних Єдиного державного реєстру судових рішень України за період з 1 січня 2006 року по 3 серпня 2017 року. Дослідження розраховане на суддів, адвокатів, прокурорів, юристів, правозахисників, аспірантів та студентів юридичних факультетів, науковців, дослідників, широку громадськість.

 

Терлюк І. Я. Історія держави і права України : [навч. посіб.]. -Вид. 4-те, зі змінами. – Київ : Видавничий дім «Кондор», 2018. – 772 с.

Висвітлено основні етапи еволюції суспільно-політичного устрою, судової та правової систем на території сучасної України від їх витоків до початку XXI ст. Особливу увагу приділено проблемам формування й розвитку політичних інститутів влади, джерелам права та процесу систематизації правових норм. Проаналізовано основні пам’ятки вітчизняного права.

 

 

 

 

 

Щорічник СІПРІ 2018: Озброення, разброення та міжнародна безпека : SIPRI Year book 2018 / Стокгольм. міжнарод. миру; Укр. центр. екон. і політ. дослідж. ім. О. Розумкова; пер. з англ.; [редкол.: О. Мельник кер. проекту, Л. Шангіна (голов. ред.) М. Сунгуровський]. – Київ: Заповіт, 2019. – 504 с.

СІПРІ – незалежний міжнародний інститут з дослідження проблем конфліктів, озброєнь, контролю над озброєннями та роззброєння. СІПРІ, заснований в 1966р., забезпечує політиків, науковців, журналістів і зацікавлених читачів даними, аналітичними матеріалами та рекомендаціями, що грунтуються на відкритих джерелах.