10 березня 2018 року у відділі літератури іноземними мовами Одеської ОУНБ ім. М. Грушевського відбулась презентація книжково-ілюстративної виставки «Письменник, що опинився в полоні самотності», присвячену 90-річчю від дня народження колумбійського письменника Габрієля Гарсіа Маркеса.

Ім’я лауреата Нобелівської премії колумбійця Маркеса (1927 – 2014) золотими літерами вписано в історію літератури ХХ століття. Його твори «Полковнику ніхто не пише», «Осінь патріарха», «Кохання під час холери», «Хроніка вбивства, про яке всі знали заздалегідь» люблять і читають у всьому світі. Саме роман «Сто років самотності» приніс письменникові всесвітню відомість і досі входить до десятки найпопулярніших творів минулого сторіччя.

Незвична творча манера автора дістала дещо шокуючу назву – магічний реалізм, коли переплітаючи казки, старовинні перекази, легенди і притчі, розсуваються межі реального до меж фантастичного. Такими засобами письменник застерігає людство від апокаліпсичної катастрофи. Це головне, що турбує письменника і лунає в Нобелівській промові… «Ні повені, ні пошесті, ні голодомори, ні катаклізми, ні навіть вічні з віку у вік війни не здатні підірвати тривкої переваги життя над смертю… Перед цією жахливою реальністю, нам, вигадникам міфів, ще не надто пізно взятися за створення нової утопії життя, де ніхто не може вирішувати за іншого навіть як помирати, де справді буде вірна любов і буде можливе щастя і де кожен рід, приречений на сто років самотності, дістане врешті і назавше сприятливе місце під сонцем».

Відвідати виставку можна до 20 березня 2018 року.