7 березня 2023 року о 16.00 в Одеській ОУНБ імені М.С. Грушевського (відділ соціокультурної діяльності, 1-й поверх) відбудеться прзентація книги Адрія Красножона та Алекси Драгомана (Румунія) «Археологія, історія і політика в Трансністрії. 1941-1944».

Ця книга – це підсумок досліджень про румунських та місцевих вчених-археологів, які працювали в окупованій Одесі на режим Антонеску в період Другої світової війни. Завдяки знайденим унікальним документам ми дізнаємося, хто саме, коли, куди саме та за чиїми наказами вивозив з Одеси культурні, мистецькі та археологічні цінності з міських музеїв та бібліотек.

Ця книга – про долі науковців та музейних колекцій, про археологію та війну. Про наймогутнішу у румунській Трансністрії 1941-44рр. військову організацію – так звану SCOD (Одеську трофейну службу), яка ще називалася «Організація Z.1».

Чи доречні паралелі із сучасними подіями в Україні? Чи є архів Служби підставою для запровадження реституцій? Чому румунському співавтору рекомендували не видавати цю книгу (принаймні за межами своєї країни)? Відповіді на питання знайдемо на презентації видання.

Вхід вільний.