11 грудня 2019 року о 13.00 в Одеській ОУНБ ім. М. Грушевського (відділ соціокультурної діяльності, 1-й поверх) відбудеться зустріч з представником Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Яною Кузьміною.

10 грудня 1948 р. Генеральна Асамблея ООН прийняла розроблену Комісією ООН з прав людини Загальну декларацію прав людини. Саме цей день щорічно відзначається у всьому світі як Міжнародний день захисту прав людини.

Права людини — це певні можливості, що ґрунтуються на загальнолюдській моралі, та необхідні людині для її існування і розвитку в конкретних історичних умовах. Вони мають бути загальні та рівні для всіх.

Кожна людина має громадянські (особисті) й політичні права, свободи, а також економічні, соціальні, екологічні й культурні права.

Утвердження та забезпечення дотримання прав людини — важлива проблема сучасного світу. Людина, її життя і гідність, права та свободи — найвища цінність кожної держави.

Право як загальносоціальне явище охоплює права людини, права нації, права народу, права об’єднань, права інших груп, права людства. Юридичне право як систему правил поведінки встановлює і санкціонує держава. Отже, юридичне право виникає разом із виникненням держави, тому закономірності виникнення держави і права ті самі. Право як юридичне явище — це задекларовані державою правила поведінки суб’єктів, спрямовані на втілення правди, справедливості, добра тощо.

Україна дбає про дотримання прав своїх громадян. Положення Конституції України повною мірою відповідають Європейській конвенції про захист прав і основних свобод людини. Конституція визнає за кожною людиною право на вільний розвиток своєї особистості, але тільки в тому разі, якщо при цьому не порушуються права та свободи інших людей. Проголошуючи рівноправність усіх громадян і їх рівність перед законом, Конституція України відкидає можливість якихось привілеїв або обмежень за статевими, расовими, політичними, релігійними ознаками або переконаннями.

Головна мета Міжнародного дня прав людини — торжество в усьому світі понять свободи, безпеки й чесності людей по відношенню одне до одного.

Програма заходів, які відбудуться у межах Всеукраїнського тижня права з 10 по 13 грудня у відділі юридичної літератури:

  • «Роль Уповноваженого ВР в системі захисту прав людини в Україні» (зустріч з представником Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав Людини Яною Кузьміною);
  • «Права людини в Україні: критичний погляд на досягнуте» (огляд книжкової виставки);
  • «30 заповідей» Загальної декларації прав людини» (інформаційно-пізнавальна година);
  • «Закони, за якими вчимося, працюємо, живемо» (конкурс ерудитів).

  10 грудня 2019 року о 15.00 у відділі соціокультурної діяльності відбудеться прес-конференції, присвячена Міжнародному дню прав людини, під час якої виступить директор Регіонального центру з надання БВПД Світлана Клішина.

Вхід вільний.