26 квітня 2018 року в Одеській ОУНБ ім. М. Грушевського відбулась авторська презентація книги Георгія Бербера «Граф А.Ф. Ланжерон – отзвуки истории», яка була присвячена 255-річчю від дня народження видатного військового і державного діяча, генерала від інфантерії, графа Олександра Федоровича Ланжерона. Книга висвітлює життєвий шлях графа Ланжерона, його діяльність на посаді одеського градоначальника, цікаві факти з особистого життя. Історичний матеріал, представлений в книзі, проілюстровано картами бойових дій, картинами відомих художників, фотографіями з альбому «Стара Одеса».

Авторська презентація книги Георгія Бербера «Граф А.Ф. Ланжерон – отзвуки истории»

 

Під час презентації книги. Георгій Бербер з супругою

Цікаву розповідь про бойовий шлях графа Ланжерона, про його внесок в розвиток міста Одеси слухали студенти ДНЗ «Одеський професійний ліцей будівництва та архітектури», читачі бібліотеки, небайдужі до історії Одеси.

Гості зустрічі – студенти ДНЗ «Одеський професійний ліцей будівництва та архітектури»

В 1815 році Олександр Федорович Ланжерон був призначений херсонським військовим губернатором, одеським градоначальником, управляючим цивільною частиною в Херсоні, Таврійській та Катеринославській губерніях і головнокомандувачем бузькими й чорноморськими козаками. За роки на посаді одеського градоначальника він втілив в життя низку важливих починань, одним з яких було введення порто-франко. При ньому з’явилася і перша міська газета – «Messager de la Russie Meridionalle», ботанічний сад, який зіграв величезну роль в озелененні як власне Одеси, так і всього краю. Найбільшим з діянь графа Ланжерона в Одесі було відкриття в 1817 році Рішельєвського ліцею і будівництво Приморського бульвару.

Одна з вулиць міста названа на честь одеського градоначальника – Ланжеронівська. До наших днів збереглася тріумфальна арка, яка вела на дачу графа, іменована одеситами аркою Ланжерона.

Гостям заходу було презентовано книжково-ілюстративну виставку «Одеський дух в душі французькій», на якій були представлені праці відомих одеських істориків і краєзнавців: Олега Губаря «Афтографы Одессы», де чимало сторінок присвячено графу Ланжерону, Тараса Гончарука «О. Ланжерон та Одеса: до питання про вплив на історію міста визначного градоначальника та генерал-губернатора», Ірини Озерянської «Наградные документы А. Ф. Ланжерона», Ростислава Александрова «И привели сие в исполнение…», Ірини Ковлакової «Одесский феномен»…

Зав. відділу краєзнавчої літератури і бібліографії Андросова Т.О. презентувала книжково-ілюстративну виставку «Одеський дух в душі французькій»

До речі, це не перша зустріч з Георгієм Бербером. На полицях бібліотеки – його книжки з історії України та Одеси.

Книжки Г. Бербера з фондів бібліотеки