Фонд бібліотеки поповнився новими виданнями. Пропонуємо ознайомитись з деякими з них.

 

Винничук, Ю. П. Житіє гаремноє / Юрій Винничук ; худож.-іл. С. Є. Фесенко. – Харків: Фоліо, 2016. – 190 с. : іл.

Свого часу цей твір наробив багато галасу і навіть спричинив скандал. Надруковані у львівській газеті «Post-Поступ» під назвою «Житіє гаремноє», «щоденники Роксолани» збурили «свідому» українську інтелігенцію. І мало хто зрозумів, що це літературна містифікація, настільки достовірним виглядав текст. Отже, представляти цю легендарну і скандальну книжку немає сенсу – вона вже давно відома читачам. А тепер виходить у подарунковому виданні. Тому залишаємо тільки одну засторогу: дітям до 12-ти не читати.

Дереш, Любко. Архе : Монолог, який усе ще триває / Любко Дереш ; худож.-оформлювач М. С. Мендор. – Харків : Фоліо, 2017. – 319 с.

Любко Дереш (народився 1984 р.) – одна з найпомітніших і най­оригінальніших постатей нової української літератури. Його твори – більш ніж суперечливі. Когось вони кидають у захват, інших примушують зсувати брови і говорити про «падіння морально-етичних цінностей». У видавництві «Фоліо» вийшли друком ще книжки Дереша «Культ» та «Поклоніння ящірці». Якщо ви літературний критик або знаний літературознавець, НЕ ПІДХОДЬТЕ БЛИЗЬКО ДО ЦІЄЇ КНИЖКИ! Інакше, якщо ви все ж таки на­ва­житеся її прочитати, вам вночі насняться кошмари, а зранку ви зрозумієте, що настав час міняти професію. Бо Любко Дереш та його «Архе» – це талант, помножений на нестримне почуття гумору, який зведено у ступінь повної відсутності стереотипів. Усім іншим радимо – ЧИТАЙТЕ «Архе». Тому що це не просто модно, це те, що захоплює і не відпускає…

Кабре, Ж. Моє каяття : роман / Жауме Кабре ; пер. з катал. П. В. Таращука ; худож.-оформлювач О. А. Гугалова. – Харків : Фоліо, 2017. – 684 с.

Роман «Моє каяття» – один із найвидатніших творів сучасної літератури, його перекладено дванадцятьма мовами, а загальний наклад становить майже півмільйона примірників. Це роздуми автора про зло в історії людства, які подано через зображення життя інтелектуала, що народився після війни в Барселоні, та історії незвичайної старовинної скрипки з чарівним звуком, створеної кремонським майстром; історії, що, починаючи з насінини, з якої виросло дерево для її корпуса, завжди була щедро скроплена кров’ю. Розповідь від імені головного персонажа, вже ураженого хворобою Альцгеймера, насичена багатими історичними ремінісценціями, в ній ідеться про щире і високе кохання, про любов до краси речей, яка спонукає до злочинів, про дружбу і заздрість, про людську шляхетність і ницість, досить часто поєднувані, про духовні пошуки і мізерність буденного життя… Це каяття не тільки героя роману, а і кожного з нас.

Лобусова, И. И. Дьяволы с Люстдорфской дороги / Ирина Лобусова ; худож.-оформитель Е. А. Гугалова. – Харьков : Фолио, 2017. – 411 с. : ил. – (Ретророман).

В павильонах построенной в Одессе почти на берегу моря кинофабрики «Мирограф» снимается очередной фильм. Но приглашенных на главную роль актрис одну за другой находят лежащими в гробу, усыпанными дивными цветами и… с петлей на шее. Чтобы закончить фильм, директор кинофабрики приглашает саму Веру Холодную. Неужели и ее жизни что-то угрожает? При этом актрису обещает охранять сам Мишка Япончик, не устоявший перед ее чарами… …Несмотря на военное положение, Одесса продолжает жить весело, с размахом. Работают кафе и рестораны, ведется оживленная торговля, люди ищут развлечений. Вот и цирк приехал… Однако внезапно все омрачается тревожным известием: в городе начинают исчезать молодые девушки. И очень похоже, что это каким-то образом связано с фокусником, выступающим в цирке. Его страшный фокус с оторванной головой заставляет многих задуматься: а человек ли это?..

Попович, М. В. Кровавый век / Мирослав Попович; пер. с укр. яз. В. В. Целищева ; худож.-оформитель Е. Д. Кононученко. – Харьков : Фолио, 2017. – 991 с. : ил.

Книга «Кровавый век» посвящена ключевым событиям XX столетия, начиная с Первой мировой войны и заканчивая концом так называемой «холодной войны». Автор, более известный своими публикациями по логике и методологии науки, теории и истории культуры, стремился использовать результаты исследовательской работы историков и культурологов для того, чтобы понять смысл исторических событий, трагизм судеб мировой цивилизации, взглянуть на ход истории и ее интерпретации с философской позиции. Оценка смысла или понимание истории, по глубокому убеждению автора, может быть не только вкусовой, субъективной и потому неубедительной, но также обоснованной и доказательной, как и в естествознании. Обращение к беспристрастному рациональному исследованию не обязательно означает релятивизм, потерю гуманистических исходных позиций и понимание человеческой жизнедеятельности как «вещи среди вещей». Более того, последовательно объективный подход к историческому процессу позволяет увидеть трагизм эпохи и оценить героизм человека, способного защитить высокие ценности.

Яневський, Д. Б. Архітектори, виконроби, робітники. А – Г./ Далило Яневський ; передм. В. Л. Єшкілєвв; худож.-іл. О. А. Гугалова. – Харків : Фоліло, 2017. – 105 с. – (Проект «Україна»).

Українці різних національностей та віросповідань дали світові безліч діячів, імена яких вписані до духовних, інтелектуальних, військових, спортивних, промислових, мистецьких та інших пантеонів різних держав. Ці люди, розсіяні долею по різних частинах нашої Отчизни, лише упродовж останніх трьох століть створили умови для всебічного розвитку народу. Вони надали впізнаваних рис українським містам: заснували університети, школи, театри, фінансові установи. Фактично «канонізували» українську мову серед інтелектуалів: переклали Святе Письмо, почали писати художні твори народною мовою, робити наукові розвідки. Крім того, стали піонерами у розвитку інфраструктури: шляхи, залізничні станції, порти, якими й досі послуговуємося, – заслуга саме цих «божевільних». книг«Проект «Україна»: Архітектори, виконроби, робітники», перший том якого ви тримаєте в руках, – перша спроба показати українському загалові велич, різнобарв’я та різноманітність реальних, живих творців просторів, у яких ми живемо. Просторів для вільних людей і відповідальних громадян тієї України, про яку ми мріємо, для якої працюємо, задля якої кращі сини та дочки нашого народу, не оглядаючись на свою національність та віросповідання, віддають своє життя у кривавій війні проти неуцтва, пихатості та рабства, що третє століття поспіль намагається знищити наш безсмертний народ.

 

Запитуйте книги у відділах бібліотеки!