28 травня 2017 року о 16.00 в Одеській ОУНБ ім. М. Грушевського (відділ соціокультурної діяльності, 1-й поверх) відбудеться чергова лекція з циклу науково-просвітницьких заходів «ШредінгерФест» – проекту «Intellectuarium» про котів і для котів.

Освітній проект «Intellectuarium» представляє цикл науково-просвітницьких заходів про котів і для котів – всі кошти, зібрані на лекціях, будуть спрямовані на допомогу бездомним тваринам.

Лекцію «Animal Liberation: Біоетика і права тварин» прочитає доктор філософських наук, професор філософського факультету ОНУ ім. І.І. Мечникова Інна Володимирівна Голубович.

Спробуємо на мові людей поговорити про права тварин, ідеї, яка зародилася дуже давно, але отримала активний імпульс для свого розвитку в ХХ столітті. У концепції прав тварин отримала свій розвиток ідея справедливого і гуманного ставлення до всіх живих істот, ідея рівноцінності головних потреб людей і тварин, наприклад, потреби уникати болю і оберігати життя. Animal Ethics- одна з провідних областей біоетики. Знаменита книга філософа Пітера Сінгера «Animal Liberation» (1975) Стала Біблією руху за права тварин. Британський студент юрист Ронні Лі створює «Фронт звільнення тварин» (1974), ненасильницьку партизанську організацію, створену для звільнення тварин від всіх форм насильства та гніту з боку людства. Перша публічна кампанія Генріх Спір пропонує тактику «поступового присоромлений» і таким чином встановлювати контакт між захисниками прав тварин і корпорацією, що завдає їм шкоди. Перша публічна компанія Спіра була спрямована проти Музею природної історії в Нью-Йорку (1976), де проводили досліди над кішками, – досліди були припинені.

Питання, на який ми поки що не можемо відповісти: а що думають з цього приводу кішки?

Всі кошти, зібрані на лекції, будуть передані притулку для тварин, які постраждали від людської жорстокості «Котяче царство».