15 лютого 2017 року в Одеській ОУНБ ім. М. Грушевського відбулась пізнавальна мистецтвознавчо-музикальна програма «Святий Валентин: від біблійних сказань до Всесвітнього дня кохання».

Це друга, довгоочікувана, зустріч цього року з Володимиром Островським та неперевершеним гуртом «Сонячна ніч».

IMG_5638

Володимир Островський та гурт «Сонячна ніч»

Обдарований оповідач, захоплений дослідник Володимир Островський – мистецтвознавець, старший науковий співробітник і колишній директор Одеського музею західного і східного мистецтва – щедро поділився всіма гранями своєї обдарованості, занурив присутніх в спільну подорож у глибини мистецтва.

IMG_5643

Володимир Островський

Під час зустрічі музичний колектив заспівав про кохання різними мовами світу. Концерт перемежовувався розповідями про те, хто такий Святий Валентин і в чому полягає феномен його свята, які традиції та подарунки у різних країнах, про вишукані «валентинки» та ін.

IMG_5653

Володимир Островський та гурт «Сонячна ніч»

Із захопленням присутні слухали авторські стихи у виконанні поета, актора, режисера і продюсера Олександра Бебеха.

IMG_5668

Олександр Бебех

Зустріч не залишила байдужими нікого з присутніх, захопила й зачарувала аудиторію слухачів і глядачів.

…До речі, історій, легенд і чуток про Святого Валентина існує чимало. Так хто ж він – Святий Валентин, який подарував всьому світу День закоханих?

Багато що в легендах про Святого Валентина співпадає і переплітається, але кожна з них має якийсь свій нюанс, що робить її відмінною від інших:

Так, одна легенда відноситься до часу, коли Рим був язичницьким. В ній йдеться про те, як християнський проповідник Валентин був ув’язнений за віру і за те, що на очах багатьох зцілив доньку тюремника, надав їй зір. Його засудили до смерті, а 13 лютого, напередодні страти, він послав дівчині ніжний прощальний лист у вигляді куточка папірця, схожого на серце. В пам’ять про того проповідника тепер в День Святого Валентина прийнято дарувати закоханим вітальні листівки у вигляді сердечок, т. зв. «валентинки».

Інша легенда розповідає про священика Валентина, святого великомученика, який народився в третьому столітті нашої ери в місті Терні Римської імперії. У той далекий суворий час імператор Риму Юлій Клавдій II заборонив воїнам одружуватися, щоб не відволікатися від головних справ – воєнних дій. Молодий священик Валентин таємно вінчав охочих і за це був засуджений до смерті. У в’язниці він познайомився з дочкою наглядача Джулією. Перед стратою він залишив дівчині лист з освідченням в коханні. Його стратили 14 лютого…