28 січня (субота) 2017 року о 13.30 в Одеській ОУНБ ім. М. Грушевського (відділ соціокультурної діяльності, 1-й поверх) відбудеться чергова, одинадцята, зустріч, яка продовже цикл лекцій, присвячених захворюванням травної системи, з циклу лекцій «Медицина розбірливим почерком» Святослава Лінникова –хірурга, викладача кафедри соціальної медицини, медичного права та менеджменту Одеського національного медичного університету.

Тема лекції «Грижа живота. Причини та методи лікування».

Грижа живота – небезпечне захворювання, здатне стати критично небезпечним в будь-який момент.

Вихід органів з черевної порожнини крім дискомфорту може ускладнитися досить серйозними станами, що загрожують життю.

Найчастішим і найбільш небезпечним ускладненням, яке може виникнути при даній патології, є защемлення грижі живота. Внутрішні органи, що вийшли в грижовий мішок, піддаються здавленню, в результаті чого вміст грижі страждає від нестачі кровопостачання. Результатом такого ускладнення є некроз і розрив кишечника. Основна клінічна ознака такого стану – поява гострого болю в місці її виходу. Така ситуація вимагає термінового хірургічного втручання.

Невправіма грижа – стан, при якому вміст перестає вправлятися назад, в черевну порожнину. Проблема ця виникає в результаті утворення сполучнотканинних зрощень між стінками грижового мішка і внутрішніми органами, які вийшли в його просвіт. Такий стан рано чи пізно може призвести до кишкової непрохідності.

Копростаз, або, іншими словами, каловий застій в грижовому мішку розвивається внаслідок ослаблення перистальтики і зазвичай спостерігається у осіб похилого віку, які страждають схильністю до запорів, особливо тих, хто веде малорухливий спосіб життя, та тих, хто страждає на ожиріння.

Запалення грижі (Герні) виникає в результаті інфікування грижового мішка і його вмісту. Процес може ускладнитися розвитком перитоніту і сепсису.

Під час лекції можна отримати відповіді на будь-які запитання.

Вхід вільний!

Запрошуються всі бажаючі!