28 травня 2024 року о 18:00 в Одеській ОУНБ імені М. С. Грушевського (відділ соціокультурної діяльності. 1-й поверх) відбудеться зустріч-дискусія на тему: «Діалоги про порозуміння і взаємодію національних спільнот Одещини на шляху до євроінтеграції».

Південь України, різноманітний і багатоетнічний регіон, завжди давав приводи і для тривоги, і для оптимізму у контексті європейської інтеграції. Хоча після російської агресії проти України, ще з 2014 року, Одещина переглянула своє ставлення до Заходу та росії, але аж до повномасштабного вторгнення не всі мешканці повністю прийняли проєвропейський порядок денний.

В Одесі зокрема проходило і проходить багато дискусій, де аналізуються політичні, безпекові та економічні нюанси Одеси та Одещини. Але при цьому ми все ще недостатньо приділяємо уваги особливостям міжетнічних стосунків між спільнотами, владою, бізнесом і громадами.

Одещина ще донедавна була найбільш євроскептичним регіоном України. А у нас проживають більше ста різних етносів, в тому числі і представники країн Євросоюзу. Мешканці міста і області мають багато родинних, економічних та родинних зв’язків з країнами Євросоюзу.

Чи використовуємо ми на повну силу наявний потенціал? Як повномасшабне вторгнення змінило настрої та думки одеситів і жителів області? Наскільки європейськоцентричними ми стаємо зараз? Як люди різних національностей об’єднуються і гуртуються? Якою є етносоціальна карта регіону і на що саме вона впливає?

Про все це ми плануємо говорити на зустрічі -дискусії, яка відбудеться в Одесі.

Реєстрація обов’язкова за посиланням: https://forms.gle/9Ef4XmGnr5xvWqpi8

Модераторка: Зоя Казанжи, журналістка, письменниця.

Спікерка: Ярослава Різникова, заступниця директора департаменту культури, національностей, релігій та охорони об’єктів культурної спадщини Одеської обласної військової адміністрації, членкиня НСЖУ, лауреатка літературних премій ім. І. Франка та Г. Сковороди.

Експертні думки:

  1. Світлана Зайцева-Великодна – президентка ГО “ Одеське відділення Спілки поляків в Україні ім. А.Міцкевича ”, членкиня правління Обʼєднання польських вчителів України, членкиня комісії увіковічення жертв політичних репресій, похованих на 6 км Овідіопольської дороги.
  2. Фавзі Мамутов – голова ГО “Кримські татари Одещини”, депутат Одеської обласної ради, віце-президент федерації спортивної боротьби Одеської області.

ВАЖЛИВО: захід буде проведено згідно з усіма вимогами безпеки, локація має укриття.

Подія відбувається у рамках проєкту “Посилення міжетнічного діалогу для забезпечення стійкості та верховенства права в Україні, як основи для повоєнної відбудови країни та зміцнення добросусідства у Центральній Європі заради європейської і євроатлантичної інтеграції України”, який реалізовує Інститут центральноєвропейської стратегії за підтримки Міжнародного фонду “Відродження”.

#ReOpenUkraine #BuildingBridges #IRF