Бібліотека — хаб цифрової освіти

 

Хаби цифрової освіти — це простори, де кожен може вивчити навички цифрової грамотності та отримати доступ до сайту «Дія. Освіта».

«Дія. Освіта» має 6000+ хабів — це бібліотеки, школи, університети, компанії та приватний сектор, IT-організації, ЦНАПи та громадські організації.

96 бібліотек Одеської області долучились до мережі хабів цифрової освіти. Їх перелік, адреси, контактні телефони, графік роботи – за посиланням https://osvita.diia.gov.ua/hubs

Приєднатись до мережі хабів цифрової освіти можна, подавши заявку.

Експертами ВГО «Українська бібліотечна асоціація» розроблено практичний посібник «Бібліотеки – Хаби цифрової освіти» , який допоможе всім, хто хоче створити у своїй бібліотеці Хаб цифрової освіти або удосконалити його діяльність, зробити це швидко та якісно, з оптимальним використанням ресурсів, врахувавши досвід, успіхи та помилки тих бібліотек, які вже пройшли цей шлях.

 

На виконання Програми діяльності Кабінету Міністрів України, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 29 вересня 2019 року № 849, зокрема цілі «Українець, який хоче мати цифрові навички, може їх вільно набути», Міністерство цифрової трансформації запустило національну онлайн-платформу з цифрової грамотності «Дія. Цифрова освіта», доступ до якої за посиланням https://osvita.diia.gov.ua/

11 січня 2020 року Міністерство цифрової трансформації України та ВГО «Українська бібліотечна асоціація» підписали Меморандум про співпрацю, згідно з яким вони спільно сприятимуть розвитку цифрової грамотності. Зокрема, близько 6000 бібліотек по всій країні долучаються до національної кампанії з цифрової грамотності «Будь на часі!» та популяризуватимуть інформацію про проєкт «Дія. Цифрова освіта», мета якого навчити цифровій грамотності 6 мільйонів українців за три роки.

Проєкт втілюється за підтримки швейцарсько-української Програми EGAP, що фінансується Швейцарською агенцією з розвитку та співробітництва та реалізується Фондом Східна Європа та Фондом Innovabridge.

У листопаді 2020 року Міністерство цифрової трансформації вперше запустило національний тест на цифрову грамотність – Цифрограм 1.0, який надав можливість кожному громадянину дізнатись особисто свій рівень цифрової грамотності та, за потреби, додати сертифікат про проходження тесту до свого резюме на порталах з пошуку роботи. 13 травня 2021 року Мінцифри запустило Цифрограм 2.0. 

3 березня 2021 року була прийнята Національна концепція розвитку цифрових компетентностей до 2025 року, затверджена Розпорядженням Кабінету Міністрів України № 167-р. Також Мінцифра оприлюднило Рамку цифрової компетентності для громадян України  інструмент, створений для того, щоб покращити рівень цифрових компетентностей українців, допомогти у створенні державної політики та плануванні освітніх ініціатив, спрямованих на підвищення рівня цифрової грамотності та практичного використання засобів і сервісів ІТ-технологій конкретними цільовими групами населення.

З травня 2023 року платформу було оновлено. Якщо проєкт «Дія. Цифрова освіта» був зосереджений на цифровій грамотності й цифрових навичках, то «Дія. Освіта» – це  національна освітня платформа, де кожний охочий може безоплатно здобути знання з різних напрямків.

 

Комунальний заклад «Одеська обласна універсальна наукова бібліотека імені М. С. Грушевського» з 2019 року входить до мережі хабів цифрової освіти, безкоштовно надає доступ до сайту «Дія. Освіта», проводить навчальні заняття з цифрової грамотності та заохочує відвідувачів пройти Національний тест з цифрової грамотності «Цифрограм», який допомагає виявити загальний рівень цифрової грамотності, прогалини у цифрових навичках і орієнтує, які саме компетенції варто вдосконалити.

З 2020 року в хабі цифрової освіти Одеської ОУНБ імені М. С. Грушевського на постійній основі проводяться серії групових та індивідуальних навчальних занять «Будь на часі!» з опанування навичок цифрової грамотності для ефективного та безпечного використання сучасних цифрових технології в роботі, навчанні і для особистого розвитку.

Цифрові навички, які можна опанувати в хабі цифрової освіти:

  1. Комунальні послуги (особисті кабінети, облік, контроль, оплата);
  2. Медицина (інформація, запис до лікаря, купівля ліків, порівняння цін);
  3. Обіг грошей (Ощадбанк-24, Приват-24);
  4. Купівля товарів онлайн (інтернет-магазини);
  5. Спілкування з друзями і родичами;
  6. Перевірка маршрутів громадського транспорту, навігатор, карти;
  7. Зв’язок з місцевою і державною владою;
  8. Навики пошуку інформації онлайн;
  9. Основи роботи на комп’ютері та смартфоні (як включити комп’ютер, реєстрація email, як переносити файли, звільнювати пам’ять, які клавіші натискати, робота з програмами, Paint тощо);
  10. Соціальні мережі (як встановити та користуватися, знаходити клуби по інтересам);
  11. Саморозвиток (вивчення мови онлайн, подорожі, курси);
  12. Безпека в інтернеті (антивіруси, інформація).

В межах проєкту «Розвиток спроможності бібліотек – Хабів цифрової освіти», що впроваджується ВГО «Українська бібліотечна асоціація» за підтримки Міністерства цифрової трансформації України та проєкту «Цифрові, інклюзивні, доступні: підтримка цифровізації державних послуг в Україні» (Проєкт підтримки Дія), хаб цифрової освіти бібліотеки отримав сучасний смартфон Samsung Galaxy A04 для покращеня навчання.

З травня 2024 року Одеська ОУНБ імені М. С. Грушевського бере участь у проєкті «Здобуття цифрових навичок у бібліотеках – Хабах цифрової освіти», який реалізується за підтримки Програми розвитку ООН (ПРООН) в Україні за фінансування Уряду Швеції.