Централізована бібліотечна система для дорослих міста Одеси, Центральна міська бібліотека імені І.Я. Франка організували й провели марафон з нагоди 165-ої річниці від Дня народження Івана Франка «Франко надихнув мене…». Від КУ «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Приморського району міста Одеси» привітання підготувала Валентина Доценко, яка заспівала українських пісень, в тому числі й популярну «Два кольори».

Пенсіонери обговорили значимість письменника-класика Івана Франка у своєму житті:

Марія Фетісова: Іван Франко в моєму особистому житті має велике значення. Тільки три факти красномовно говорять про це: я народилася в Івано-Франківську, наше родинне гніздечко за материнською лінією знаходилось на вулиці Франка, несподівана зустріч з пані Любою у місті Львові дуже вплинула через скромність жінки як нащадка поета. Таким чином, франкініана продовжується.

Валентина Доценко: Для мене Франко є законодавецем моди, який поєднав вишиванку з костюмом, надихнув носити український костюм. До речі, мені вдалося багатенько зробити своїми руками: плахту, кожушок. Я навчилася пов’язувати платок з вушками – так як носили аксесуар жінки старшого віку.

Олена Д’якова: В Одесі ім’я Франка носять бібліотека, є пам’ятник на куті Олександрівський проспект – вулиця Успенська. Сам Іван Франко декілька раз був в Одесі.

Марія Фетісова.