Літній табір «Університету третього віку» Приморського району, який увійшов у життя пенсіонерів, працює онлайн. Довгоочікуваний офлайн формат поки ще у мріях, але слухачам підтримку надала улюблена газета «День». Отже, вирішили, що будемо, згідно календарю. знаходити в ній цікаві статті про класиків, а також згадувати й сучасних митців.

Стаття Сергія Тримбача про Олеся Гончара (03.04.1918 – 16.07.1995) – сучасний погляд на творчість і життєвий шлях митця. Письменнику, який жив і творив на зламі епох, «велика дяка за труд: високий, важкий, драматичний – і будівничий з тим разом».

Ми скористалися коротеньким квізом авторки Марії Ричкун , 2018, а розробка і супровід ProgTer club |

  1. Коли народився Олесь Гончар? Народився Олесь Терентійович Гончар 3 квітня 1918 р. у робітничому селищі Ломівка на околиці Катеринослава.
  2. Яку освіту здобув письменник у Харківському університеті? У вересні 1938 року вступив на філологічний факультет Харківського державного університету. Через багато років письменник згадував: «Коли я переступив поріг університету, у всьому місті, гадаю, не було людини, щасливішої за мене, здійснилася заповітна мрія: з радісним завмиранням серця ступив я в цей сонячний храм науки…».
  3. Ким виховувався Олесь Гончар після смерті матері? Бабусею і дідусем.
  4. Який роман Олеся Гончара несе в собі філософські роздуми про духовні скарби? У творчості видатного українського письменника Олеся Гончара, роман «Собор» посідає особливе місце. Собор у творі — символ історичної пам’яті, духовності, краси, гармонії, зв’язку між поколіннями, критерій людської гідності, символ самої України.
  5. За що письменникові присвоєно звання Героя України? У 2005 р. Президент України посмертно присвоїв Олесю Гончару звання Героя України за самовіддане служіння Україні на ниві літератури, визначний особистий внесок у національне та духовне відродження незалежної Української держави, утвердження ідеалів правди, людської гідності і добра.
  6. Скількома мовами перекладалися твори письменника? Книги письменника перекладалися 67 мовами народів світу. Окремі твори виходили у сімдесяти шести країнах. У жовтні 1990 року на XXII Міжнародному науковому з’їзді Американської Асоціації для розвитку славістичних студій (у столиці США), відбулася окрема міжнародна конференція «Людина і її місія у творчості Олеся Гончара». Біографічний центр у Кембриджі (Англія) визнав його “Всесвітнім інтелектуалом 1992/93 років”.
  7. Який твір пришвидшив одержання селянами паспортів? Саме багатостраждальний «Собор», як не дивно, пришвидшив одержання селянами паспортів. О. Гончар перший лауреат премії імені…? Першими Диплом та Почесний знак лауреата 9 березня 1962 року отримали Павло Тичина, Олесь Гончар в галузі літератури і Платон Майборода в галузі музики.
  8. Де розташований Державний літературно-меморіальний музей-садиба Олеся Гончара? Музей-садибу Олеся Гончара облаштовано у невеличкій селянській хаті,  у селі Сухе Кобеляцького району Полтавської області у 1892 р.
  9. Кому із українських письменників належать наступні слова про О. Гончара: «Він ніколи нічого не хотів для себе. Був красивий і гордий в юності і в високі свої літа»? Цитата «Він ніколи нічого не хотів для себе. Був красивий і гордий в юності і в високі свої літа» належить українському поету, перекладачу з болгарської мови, літературному критику та політичному діячу Дмитру Білоусу.

Пенсіонери написали коротенькі творчі роботи про Олеся Гончара:

Олена Д’якова: Мені було цікаво, що відомо про Олеся Гончара в Одесі. Пощастило, бо знайшла в Інтернеті http://chornomorka.com/archive/21937/a-10833.html ОДЕСА У «ЩОДЕННИКАХ» ОЛЕСЯ ГОНЧАРА. Скільки зоряних одеських імен ! Перегляньте, не пожалкуєте!

Надія Біляєва: Олесь Гончар (при народженні Біличенко Олександр Терентійович) народився 3 квітня 1918 року в селі Ломівка Катеринославської губернії, нині Дніпропетровська область. Після смерті матері, коли хлопчику було три роки, його забрали дід і бабуся в слободу Суху Полтавської області. Бабуся замінила майбутньому письменнику матір. В 1927 році при вступі до школи був записаний як Олесь Гончар (прізвище дідуся та бабусі по матері). Закінчив семирічну школу в 1933 році, Харківський журналістський технікум в 1937 році. Почав активно друкуватися в періодиці. В 1938 році вступає до Харківського університету. У червні 1941 року Олесь Гончар у складі студентського батальйону пішов добровольцем на фронт. Приймав участь у війні як сержант-мінометник. Після закінчення війни повертається до навчання у Дніпропетровському університеті. Вступає до аспірантури при інституті літератури ім. Шевченка АН УРСР. У 1963 році за роман «Тронка» присуджено Ленінську премію. У 1959-1971 р.р. очолював Спілку письменників. Відроджував українську культуру, мову. Нагороджений Орденом Трудового Червоного Прапора і іншими нагородами України. Його романи: «Собор»,«Прапороносці», «Таврія», «Перекоп», «Людина і зброя», «Тронка» та інші.

Валентина Богач: Сьогодні, коли кожна свідома людина шукає відповідь як жити далі, знайти відповідь досить складно. Перечитуючи знов книжки Олеся Гончара, можливо, ви знайдете відповідь – не зраджувати собі. Пропоную прочитати «Берег любові» тому, хто не знайомий з творчістю О. Гончара – отримаєте задоволення. 

 

Записала Марія Фетісова.