13 червня 2024 року о 18:00 в Одеській ОУНБ імені М. С. Грушевського (відділ соціокультурної діяльності, 1-й поверх) відбудеться зустріч-дискусія «Життя разом: Одещина на перехресті культур».

Під час неї ми подивимося на історію Одещини крізь призму національних культур, зробимо синхронний і діахронний зріз мультикультурності. Розглянемо проблему як на рівні міста, так і на рівні регіону. Особливу увагу приділимо розвитку й функціонуванню літературного міфу Одеси.

Реєстрація обов’язкова за посиланням: https://forms.gle/9QkUZKEdrMzxFtZw6

Розквіт нашого регіону цілком закономірно співпадає з періодом знаним в історії як «весна народів». Порт привабив в Одесу італійців, французів, поляків, греків та багатьох інших. Порто-франко, вільне співіснування багатьох культурних і релігійних традицій, сформувало особливі риси характеру мешканців міста. Одеський колорит досить швидко знайшов своє відображення в художній творчості, таким чином поклавши початок літературному міфу міста.

На жаль, в історії Одещини були й трагічні сторінки: єврейські погроми, радянське переселення поляків та німецьких колоній, тому вкрай важливо підтримувати міжкультурний діалог, вибудовувати спільні стратегії комунікацій.

 

Спікерка: Ірина Нечиталюк, кандидатка філологічних наук, доцентка Одеського національного універстету імені І.І.Мечникова, літературознавиця, популяризаторка української літератури.

 

Експертні виступи:

Наталя Кондратенко, докторка філологічних наук, професорка кафедри прикладної лінгвістики Одеського національного університету імені І. І. Мечникова.

Євгенія Генова, журналістка, письменниця, авторка книжки «Кримськотатарські родини» (про родини кримських татарів, переселених з окупованого Криму).

Дарина Стоянова, кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри прикладної лінгвістики Одеського національного університету імені І.І.Мечникова.

 

Модераторка: Zoya Kazanzhy.

 

Всі безпекові умови витримані.

 

* Подія відбувається за підтримки Міжнародний фонд “Відродження” у рамках проєкту “Посилення міжетнічного діалогу для забезпечення стійкості та верховенства права в Україні, як основи для повоєнної відбудови країни та зміцнення добросусідства у Центральній Європі заради європейської і євроатлантичної інтеграції України”, який реалізовує ICES – The Institute for Central European Strategy.

 

Подія представляє позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Міжнародного фонду «Відродження».

 

#ReOpenUkraine #BuildingBridges #IRF